white noise baby

White noise apparaat voor je baby: dit moet je weten

Kan een white noise apparaat helpen bij beter slapen van mijn baby? Welke white noise machine raad je aan? Wat is eigenlijk witte ruis? En hoe gebruik ik een white noise machine? White noise machines worden inmiddels veel gebruikt als hulpmiddel om baby’s te helpen bij het in slaap vallen en doorslapen. In dit artikel geef ik antwoord op deze vragen. 

Als slaapcoach en als moeder weet ik dat een goed white noise apparaat jouw baby of kind kan helpen bij slapen. Hieronder bespreek ik alles over white noise:

 1. Wat is witte ruis apparaat?
 2. Wat doet een white noise machine?
 3. Wanneer kun je witte ruis gebruiken?
 4. Hoe helpt witte ruis een baby bij slapen en kalmeren?
 5. Ervaringen van ouders 
 6. Wat zegt de wetenschap over white noise?
 7. Werkt white noise bij elke baby?
 8. Is witte ruis veilig voor baby’s?
 9. Hoeveel decibel witte ruis baby?
 10. Op welke leeftijd kun je het beste beginnen met white noise?
 11. Wanneer afbouwen white noise?
 12. Tips om white noise veilig te gebruiken 
 13. Kan ik een white noise app gebruiken?
 14. Witte ruis of muziek: wat is beter?Beste white noise apparaten!

Wil je gelijk naar de 2 beste white noise apparaten, scroll gelijk door naar 15 (onderaan deze pagina).

1. Wat is een witte ruis machine?

White noise of witte ruis is een apparaat dat een monotoon, ritmisch achtergrondgeluid creëert. Een white noise machine klinkt letterlijk als een onafgebroken gezoem of geruis, zoals het geluid van een vliegtuig, stofzuiger, geluid, afzuigkap etc. 

2. Wat doet een white noise machine?

Een white noise machine kan je baby (of jou) helpen bij slapen. Het wordt gebruikt om omgevingsgeluiden te maskeren. Hierbij kun je denken aan andere kinderen, tv, vogels buiten, het verkeer enz. Door white noise gaat er minder aandacht naar andere (onverwachte) geluiden, je kind wordt minder gestoord en/of afgeleid en kan daardoor makkelijker (in)slapen. 

3. Wanneer kun je white noise machine gebruiken?

Je kunt white noise machine gebruiken (of experimenteren met het gebruik): 

4. Hoe helpt witte ruis baby’s bij slapen en kalmeren?

Het geluid van witte ruis kan je baby helpen bij slapen en bij kalm worden. Onze hersenen houden van een ritmisch geluid. Daaardoor kan het zenuwstelsel makkelijker ontspannen. Daardoor kun je ook makkelijker (in)slapen.

Producenten zeggen dat white noise de baarmoedergeluiden nabootst (zoals de hartslag van de moeder). Aangenomen wordt dat white noise daarmee een vertrouwde omgeving creëert waarin de baby zich vertrouwd en kalm voelt.

Ik heb geen hier recent onderzoek over gevonden. Volgens ouder onderzoek is het leven in de baarmoeder behoorlijk luid. Met een geluidsniveau dat vergelijkbaar is met het geluid van een grasmaaier (ongeveer 90 decibel). Misschien is dit de reden waarom sommige baby’s goed reageren op de monotone geluiden, lagere tonen en geluid zoals witte ruis.

5. Ervaring white noise machine

Ik heb op mijn Instagram gevraagd welke ervaringen ouders hebben met het gebruik van white noise machines. Een aantal reacties m.b.t. de ervaringen met white noise van ouders:

 • Helpt bij ons om in slaap te komen, zie gelijk de rust komen als we de ruis aanzetten (Mellina)
 • Helpt bij mijn alerte baby om achtergrondgeluiden te dempen (Dorus)
 • Bij de 2e dochter gebruikt, oudste hoefde daardoor niet ‘stil’ te spelen (Marijke)
 • Tijdens de vakanties ook, herkenbaarheid en vertrouwen (Inge)
 • Geen verschil qua slaap, maar helpt wel de geluiden in huis en buiten te dempen van andere kinderen (Karine)
 • Het helpt hier vooral overdag en om dutjes te verlengen (Anne)
 • Bij beide kinderen geprobeerd maar deed niets voor het slapen (Nanda)
 • Een keer ingezet tijdens 4 maanden slaapregressie, maar hielp bij ons niet (Elise)
 • Zo goed dat hij niet zonder kon, hahaha (Liene)
 • Heel erg vaak en heel lang gebruikt. Werkt super goed! Stiekem ook voor onszelf (Marisa)

6. Wat zegt de wetenschap over white noise

Er is vooral veel onderzoek gedaan naar white noise voor volwassenen. Een onderzoek toont aan dat witte ruis de duur van onrust kan verminderen en de slaapduur kan verlengen. 

Volgens onderzoek kan white noise baby’s helpen sneller in slaap te vallen.

Uit een ander onderzoek blijkt dat iemand door het gebruik van white noise niet alleen sneller in slaap valt, maar ook langer in slaap kan blijven. Een vaak geciteerde oude studie, is de eerste die enig bewijs leverde dat witte ruis de slaap van baby’s kan verbeteren. Volgens het onderzoek viel 80 procent van de baby’s binnen vijf minuten na het luisteren naar witte ruis in slaap. Als wetenschapper wil ik wel een kanttekening plaatsen want het gaat om een kleine studie – en deze werd alleen uitgevoerd bij pasgeborenen tussen de 2 en 7 dagen oud.

7. Werkt white noise bij elke baby?

White noise werkt niet voor iedereen hetzelfde en het effect op de slaap verschilt per kind. Sommige kinderen vinden witte ruis ontspannend en helpend bij het (in)slapen, terwijl anderen het juist als storend kunnen ervaren. Jij als ouder voelt vanzelf en intuïtief aan of je kind er baat bij heeft. 

8. Is witte ruis veilig voor baby’s?

Witte ruis kan schadelijk zijn voor de gehoorontwikkeling van je kind als het niet op de juiste manier wordt gebruikt. 

In 2014 testte de American Academy of Pediatrics (AAP) 14 witte ruis machines en ontdekte dat alle machines op maximale capaciteit de aanbevolen geluidsniveaus overtroffen. Daarom zijn er sindsdien gebruiksvoorschriften en zijn testen en adviezen aangescherpt. 

9. Hoeveel decibel witte ruis baby?

Het volume van je witte ruis machine moet lager zijn dan de maximale volume-instelling en over het algemeen niet luider dan 50 decibel. Als je twijfelt kun je een app downloaden om decibellen te meten.

10. Tips om white noise veilig te gebruiken

Hoe kun je white noise veilig machine gebruiken?

 1. Plaats witte-ruis machine op minimaal 200 centimeter (= 2meter) afstand van je baby
 2. Zet het volume iets lager dan het maximum 
 3. Plaats het apparaat op een veilige afstand en niet in de directe slaapplek
 4. Gebruik witte ruis alleen tijdens dagslaapjes en/of het inslapen en tijdens de slaap in de nacht
 5. Volg de aanwijzingen en veiligheidswaarschuwingen van de fabrikant
 6. Gebruik white noise niet op andere momenten wanneer je kind wakker is

11. Op welke leeftijd kun je het beste beginnen met white noise?

Je kunt op elk leeftijd beginnen. Als je een pasgeboren baby hebt, als je al een dreumes of een peuter hebt of later. 

12. Wanneer en hoe afbouwen white noise?

Sommige ouders zijn bang dat white noise verslavend is en willen er snel mee stoppen. White noise is niet verslavend.  Er zijn geen richtlijnen over wanneer je het beste kunt stoppen of over afbouwen.  Je merkt het vaak vanzelf als je kind het niet meer nodig heeft.

Afbouwen hoeft ook niet, je kunt er gewoon voor kiezen het niet meer aan te zetten.

13. Kan ik een app of iets anders gebruiken?

Uit mijn ervaring blijkt dat een White noise app of via Spotify niet dezelfde frequenties kan produceren als een speciaal daarvoor ontworpen apparaat. Mocht je toch een app willen gebruiken, dan is het belangrijk om je telefoon altijd in de vliegtuigmodus te zetten (voor de straling) en op veilige afstand van je kind te plaatsen.

Aantal volgers hebben overigens ook goede ervaringen met een stofzuiger, wasmachine, ventilator of afzuigkap als white noise:). 

14. Witte ruis of muziek: wat is beter?

Muziek of een liedje kunnen rustgevend zijn voor baby’s, maar het kan ook te stimulerend zijn terwijl baby’s slapen. Door de frequente veranderingen in toon en toonhoogte is de kans groot dat de baby hiernaar gaat luisteren (en wakker blijft) en/of een slapende baby wakker wordt.

15. Beste White noise apparaten!

Wil je weten welke white noise apparaten ik de beste vind en in mijn praktijk gebruik en adviseer? Hieronder de 3 best meestgebruikte white noise apparaten van onze volgers. In mijn parkijk advisee rik vooral eerste 2. Nummer 3 noem ik omdat veel ouders deze hebben.

Ps. Ik heb geen afspraken met producenten (dus onderstaande is objectief). Hieronder volgen mijn favorieten:

3 White noise apparaten:

1 Numsy white noise apparaat

Numsy white noise is echt meest gebruikte apparaat en ik heb er tot nu toe alleen maar positieve ervaringen van mijn volgers op Instagram over gekregen. Zelf heb ik helaas niet kunnen testen maar vertrouw op ervaringen van mijn trouwe volgers.

Voordelen: Numsy white noise: het is compact, maakt goede geluid, makkelijk in gebruik, verschillende (makkelijke) opties, makkelijk mee te nemen, makkelijk ophangbaar en oplaadbaar, niet te duur in vergelijking tot andere white noise machines. Tot nu toe heb ik nog geen nadelen gevonden. Een volger zei: ‘doet gewoon wat ie moet doen’.

2. Zazu Elephant Emmy Ademhalingslamp

Ik heb Zazu Emmy Ademhalingslamp zelf mogen testen.

Voordelen: Ik vond de verschillende functies en diverse opties fijn en toch is dit white noise apparaat makkelijk in gebruik. Het design van Zazu Olifant vind ik zelf ook schattig en er zit ook rood licht bij (rood licht verstoort geen melatoninaanmaak). Dat is handig in donkere kamers en sommige kinderen en ouders vinden wat licht in de kamer fijn. Daarna heb het lampje aan een gezin gegeven. Zij hebben Zazu Olifant Emmy als white noise positief ervaren. Wat ze vooral fijn vonden is dat deze white noise een huilsensor heeft en aangaat wanneer baby huilt. Je hebt mega veel opties en geluiden ook liedjes. Ik weet ook van de producent dat deze Zazu Olifant ook in een ziekenhuis gebruikt worden op de afdeling met te vroeg geboren baby’s.

Nadeel: prijzig, en geeft relatief zacht geluid bij huilen, geen accu (batterij en kabel), niet bevestigbaar.

3. Moonie knuffel de beer als white noise

Ik heb veel en vooral tevreden en positieve reacties gekregen over Moonie de Beer. Ik noem hem daarom in mijn lijst want ik weet ook dat veel ouders deze hebben en of overwegen. Maar er zit een grote MAAR bij. 

Vanwege veiligheidsvoorschriften adviseer ik geen apparaten direct in het bedje van je kind.

Moonie wordt verkocht, dus het zal wel aan de Europese normen voldoen. Toch ben ik voorzichtig. Wanneer je Moonie koopt, wil ik je vragen om deze niet direct in bedje en/ of kinderwagen van je baby te leggen maar op enig afstand ( zeker bij jonge baby’s).  Zie ook veiligheidsvoorschriften hierboven. Dit om mogelijke verstikking en/ of te hard geluid vlakbij de oren op die manier te voorkomen. Ook vind ik Moonie prijzi voor wat het doet.

Ik heb meerdere keren contact gezocht met het bedrijf Moonie en gevraagd naar hun veiligheidstesten en adviezen. Zodra en als ik iets van hen vernomen heb (duurt nu al even dus….) zal ik de blog updaten!

Ps. Eerder schreef ik een vergelijkbare blog over slaaptrainers voor kinderen met de beste slaaptrainers voor kinderen

Laat mij weten of dit artikel voor jou helpend is!


Welke white noise gebruik jij?

Vorig bericht
Sprongetjes en slaap: een kritische blik
Volgend bericht
Hechting en slaap: jouw vragen beantwoord

Deel dit artikel:

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan