Yes! De zomer komt eraan. Dat betekent dat we de klok a.s. zondag 31 maart 2024 gaan verzetten naar de zomertijd. De dagen worden langer en we kunnen dus langer van zonlicht genieten. Helaas betekent dat ook dat we een uur ‘korter’ slapen. En dat betekent ook een verschuiving in het slaapritme van jouw baby of kind. Hoe kun je hier het beste mee omgaan?
Veel ouders maken zich zorgen over hoe ze hun baby of kind het beste kunnen helpen om zich aan te passen. In dit artikel geef ik twee opties over hoe je met het verzetten van de klok naar zomertijd om kunt gaan. Daarnaast geef ik je tips om de overgang naar zomertijd soepel te laten verlopen voor het hele gezin.
Wanneer gaan we de klok verzetten naar zomertijd?
Op zondag 31 maart 2024 om 2.00 uur zetten we de klok 1 uur vooruit.
Zondag 31 maart gaan om 2.00 uur een uur vooruit over naar de zomertijd om 2.00 uur . Het ezelsbruggetje is: voorjaar = vooruit. Dan is het opeens 3.00 uur en gaat de zomertijd officieel in. Oke, en nu vraag je je vast af, wat kan ik doen om mijn kind te helpen bij die overgang?
Hoe kun jij je kind helpen bij de overgang naar de zomertijd?
2 opties:
1. Je doet niets & laat de natuur ‘haar werk’ doen
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om niets te doen. Daarmee laat je de natuur ‘haar werk’ doen. Je kind zal zich uiteindelijk vanzelf en dus op een natuurlijke manier aanpassen. Zondag houd je voor jullie gezin de nieuwe zomertijd aan ook al word je kind waarschijnlijk iets eerder wakker in de nieuwe zomertijd. Probeer ook voor de slaapjes van je kind overdag dezelfde tijden aan te houden in de nieuwe zomertijd. Vaak gaat dit sneller dan je denkt en binnen een paar dagen heeft je kind dit nieuwe slaapritme te pakken.
Deze methode werkt goed bij wat oudere kinderen. Heb je een kindje onder de 4 jaar dan adviseer ik optie 2 (zie hieronder).
2. Je ondersteunt je kindje bij de overgang
Wil jij je baby op een liefdevolle manier voorbereiden en helpen met de overgang naar de zomertijd? Laat de omschakeling dan niet te abrupt gebeuren. Voor jonge kinderen en baby’s raad ik aan om 1-2 dagen eerder te beginnen met voorbeding.
Vrijdagavond/zaterdag: de voorbereiding
Start 1-2 dagen van tevoren. Geef je baby of kind de kans om te wennen aan het nieuwe ritme. Je kunt je kind eerder wakker maken in de ochtend en eerder wakker maken van laatste slaapje overdag. Leg je kind 30 minuten eerder dan normaal in bed. Maak dan de kamer extra donker. Het is helemaal Oke als je kind dan niet gelijk slaapt, hij of zij moet namelijk ook nog wennen.
Vaak wordt er geadviseerd om nog eerder bijvoorbeeld 7 dagen van tevoren starten. Eerlijk gezegd heb ik gemerkt dat het meer verwarring geeft aan je baby dan dat het goed doet. Dus vandaar dat ik in mijn praktijk 1-2 dagen van tevoren aanhoud.
Zondag 31 maart 2024
1. Op zondag 31 maart start je de dag volgens de ‘nieuwe’ tijd met veel daglicht. De interne slaapcycli van ons lichaam (onze circadiaanse ritme) wordt namelijk gereguleerd door daglicht. Dit is de reden waarom vele kinderen (en velen van ons) wakker worden rond de zonsopkomst en zich slaperig beginnen te voelen kort nadat de zon ondergaat.
Je kunt de 24-uurs slaapcyclus van je kind helpen reguleren door hem of haar ’s ochtends direct aan licht bloot te stellen en iets actiefs te doen. En door te zorgen dat zijn kamer tijdens dutjes en voor het slapengaan donker is.
2. Overdag houdt je de nieuwe tijden aan en zorg ervoor dat de laatste uur voor het slapen gaan minder actief is. Je kunt ook de gordijnen ook bewust wat dicht doen zodat je kind aan minder daglicht blootgesteld wordt.
3. Start je slaapritueel op de nieuwe tijd en maak de kamer extra donker. Weet dat de slaapdruk van je kind nog misshchien niet voldoende is dus dat het even kan duren voordat je kind ontspant. Dit hebben alle ouders. Mocht je wat meer weerstand bij je kind voelen lees deze liefdevolle tips over strijd bij bedtijd.
4. Je kunt je kind helpen bij ontspannen door 5 vragen die je kunt stellen voor extra verbinding en ontspanning.
Tips voor zondag samenvatting:
- Ze de slaaptrainer van je kind op de nieuwe juiste tijd.
- In de ochtend start je met een liefdevol ochtendritueel.
- Houd zondag overdag voor de slaapjes de ‘nieuwe’ slaaptijd aan, pas daarop je slaapschema aan.
- Maak het echt donker in slaapkamer van je kind. Op zondagavond zal het waarschijnlijk nog licht zijn, dus maak dan ook de kamer extra donker.
- Ontspan, wees geduldig & liefdevol naar je kindje toe en naar jezelf.
Kinderen zijn net zo in de war over de tijdsverandering als wij. Je kunt het verzetten van de klok vergelijken met jetlag. Hoewel ons lichaam zich uiteindelijk op natuurlijke wijze zal aanpassen, hebben sommige kinderen het moeilijker dan andere. Het kan dus enige tijd duren voordat de interne klok van je kindje zich aanpast, ongeacht hoe voorbereid je bent.
Accepteer dat het zo is en ontspan. Heb geduld, wees extra lief voor je kleintje, én voor jezelf. Maak je vooral geen zorgen, want kinderen zijn veerkrachtiger en flexibeler dan je denkt.
Heel veel succes!
Weetje: discussie over de zomer- en de wintertijd
Als socioloog vind ik de maatschappelijke discussies interessant. Waarschijnlijk heb je vast al een keer gehoord dat er een Europese parlementaire discussie wordt gevoerd over de afschaffing van het verzetten van de klok richting de zomer- of de wintertijd. Ene jaar is het stil en andere jaar laait de discussie weer op. En het lijkt erop dat het gaat gebeuren, maar het is nog niet duidelijk wanneer en hoe of wat.
Er zijn diverse redenen voor de afschaffing van het verzetten van de klok. Het twee keer aanpassen van de tijd in een jaar is namelijk niet goed voor de biologische klok van mensen. En vooral jonge kinderen hebben er last van. 80% van de jonge kinderen lijdt daardoor twee keer per jaar onnodig aan ‘jetlag’. Ook vanuit duurzaamheidsoogpunt kunnen we beter de klok niet meer verzetten. Ik ben zelf daarom ook voor de afschaffing van het verzetten van de klok. En hoe denk jij daarover?
Wil je meer weten over mij en hoe ik ouders vanuit hun intuïtie help naar meer slaap en naar meer vertrouwen? Of hoe je je kindje kunt helpen om beter te slapen? Volg mij op Instagram of Facebook.